VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

​5 tips om je schrijfplezier te verhogen

​5 tips om je schrijfplezier te verhogen

Door Sue Soltis

Contact opnemen

Jij daar, Homo Monitoriens. Zeg eens eerlijk. Hoeveel schrijfplezier en schrijfproductie haal jij, kenniswerker en schrijvende mens, uit je dag? Vijf strategieën om ze te verhogen. Oké, vier.

 

1. Accepteer het gewoon. Of niet?

Accepteer gewoon dat de helft van je tijd wegsijpelt in de Poel der Onbestemd Vervlogen Tijd. Nadeel van deze strategie: je bent een stuk minder productief. Maar de enige die daar last van heeft, ben jij zelf. O ja, en de wereld, die het met een mager zeventje moet doen in plaats van met de dikke negen van jouw volle potentieel.

2. Installeer de verfrissende plug-in Citrus

Dan puur praktisch. Ga naar de Chrome Web Store en installeer de plug-in Citrus – vitamin C for your productivity. Vervolgens klik je elke ochtend als je je computer opstart in Google Chrome op het frisse sinaasappelschijfje. En je stelt de websites in die je die dag niet mogen verleiden. Ik noem een Facebook, een LinkedIn, een Nu Achterklap. Citrus werkt als de geheime voorraad van mijn vriendin, wier man altijd op haar verzoek het lekkers in huis verstopt: als je niet weet waar de zak chips ligt, hoef je er ook niet steeds aan te denken. Citrus dus. Kosten de grootste verleidingen je ook geen mentale energie meer.

3. Stel je e-mailklussen uit om je natuurlijke focus te behouden

Start de dag niet met je e-mail, maar met het verwerkelijken van het idee waar je mee opstond. Een goed idee voor een blog, een webtekst, een artikel. Een pakkende titel voor dat taaie rapport. Een nieuwe schrijfaanpak voor die lange nota. (Of toch eindelijk een aanzet tot dat kinderboek.) Zo blijft je natuurlijke focus in ieder geval het eerste deel van de dag intact.

4. Krijg inzicht in schrijfprocessen in het algemeen, en dat van jouzelf in het bijzonder

Zoom uit en bekijk van een afstandje je schrijfproces. Hoe pak je het schrijven aan? Probeer verschillende schrijfprocessen uit. Lees ter inspiratie eens dit artikel van de Rijksuniversiteit Groningen over schrijfprocessen om inzicht te krijgen in je schrijfgedrag. Dat schrijven simpelweg een kwestie is van je gedachten op papier zetten, is volgens ‘schrijfwetenschappers’ namelijk al decennia achterhaald. Het is een ingewikkeld cognitief proces. In mijn werk als schrijfcoach zie ik dat inzicht in dat proces kan voorkomen dat je al te erg vast komt te zitten. Als je even blijft steken in de ene fase, spring je over naar een andere. Zo ‘doe je even iets anders’, maar werk je toch door aan je tekst.

5. Gebruik dit stokoude recept voor een duurzaam werk- en rustritme

Neem je werk- en rustritme onder de loep. God nam, aldus de Bijbel, na zes dagen de wereld scheppen – ook best een klusje – een dagje rust. Hoe ziet die stokoude tip eruit als je hem vertaalt naar jouw werk- en rustritme anno 2015? Na zes eenheden tijd één eenheid rust? Wat je ook doet: sta tussendoor op en wandel. En vergeet je voicerecorder of opschrijfboekje niet.

Auteur: Sue Soltis 

 

Meer over Sue
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo