VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

Taaltips

Taaltips

Vind hier de antwoorden op al jouw Nederlandse én Engelse taalvragen.

Taaltips

De strijd tegen de het-ziekte

‘Geachte mevrouw, Uw bestelling ligt voor u klaar. Het kan worden afgehaald in …’ Argh! Daar heb je er weer één, zo’n voorbeeld van de het-ziekte. ‘De bestelling, het ligt klaar’. Fout! Hoewel taal natuurlijk altijd in ontwikkeling is, kan ik niet wennen aan de het-ziekte. Laat me ‘het’ nog één keer uitleggen: je kunt niet met het verwijzen naar een de-woord.

Hoe vertaal je er in het Engels?

Het woordje 'er' wordt veel gebruikt in het Nederlands. Bijvoorbeeld in 'Er komt onweer aan'. Maar hoe vertaal je het woordje 'er' naar het Engels? Het klinkt logisch om there te gebruiken, maar in veel gevallen is dit niet correct. Hoe moet het wel?

10 medische termen in begrijpelijke taal

Werk jij in de zorg? Dan krijg je vast regelmatig te maken met ingewikkelde, medische termen. Lang niet alle patiënten begrijpen deze termen. Dit leidt soms tot miscommunicatie, wat vervelende gevolgen kan hebben. Gelukkig bestaat er naast een medische term vaak ook een patiëntvriendelijke en begrijpelijke term.

E-mailzinnen in het Engels

E-mailen in het Engels gaat een stuk beter met de e-mailzinnen uit dit artikel. Zo is het e-mailen in het Engels voor jou voortaan geen enkel probleem meer!

Telefoonzinnen Duits

Telefoneren in het Duits gaat een stuk beter met de telefoonzinnen uit dit artikel. Zo gaat Duits telefoneren voortaan een stuk gemakkelijker!

Telefoonzinnen Engels

Telefoneren in het Engels gaat een stuk beter met de telefoonzinnen uit dit artikel. Zo wordt Engels telefoneren ook voor jou een stuk gemakkelijker.

Overheidsbegrippen vertaald naar het Engels

Werk je bij de overheid? Onze vertaler heeft een aantal veelvoorkomende overheidstermen vertaald naar het Engels. Handig om naast je te leggen voor als je een Engelse overheidstekst moet schrijven

Zo schrijf je alinea’s die wél gelezen worden

Als je een zakelijke brief of mail schrijft, wil je natuurlijk dat je gelezen wordt. Zeker als je iets van de lezer gedaan moet krijgen of de lezer op iets belangrijks wilt wijzen. Dan helpt een glasheldere tekst, die je lezer alinea voor alinea stap voor stap informeert. Maar hoe schrijf je eigenlijk een goede, korte en krachtige alinea?

Waarom je voorzetselconstructies moet vermijden

Lezers hebben twee eigenschappen waar je maar beter rekening mee kunt houden: ze hebben haast en ze houden niet van ingewikkeld. Korte, snelle boodschappen worden dus veel beter gelezen dan omslachtig geformuleerde volzinnen. Alle reden om geen voorzetselconstructies te gebruiken, want dat zijn beruchte moeilijkmakers. Wat zijn voorzetselconstructies, en hoe vermijd je ze?

Haal die museumstukken uit je mail

Ouderwetse typemachines gebruiken we niet meer, papieren brieven zijn een uitzondering geworden, maar sommige schrijfgewoonten uit voorbije tijden leven hardnekkig voort. Ook in tijden van razendsnelle online zakelijke communicatie sluiten schrijvers hun bericht nog af met antieke zinnen als ‘Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd’. Hoe eindig je je mail of brief beter?

Is het Kerst of kerst, Eerste Kerstdag of eerste kerstdag?

Hoofdlettergebruik bij feestdagen kan nogal eens voor verwarring zorgen. Is het nou Kerst of kerst? We leggen het uit in deze taaltip.

Taaltip voor Engelse arbeidsovereenkomsten

In juridisch Engels is de context vaak van belang voor je woordkeuze. Hetzelfde Nederlandse woord kan op verschillende manieren vertaald worden.
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo