VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

AI als creatieve schrijfpartner

AI als creatieve schrijfpartner

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Tips uit de presentatie Ben Verhoeven

We zitten midden in een revolutie van copywriting naar copy-editing: AI levert je in een paar tellen een concepttekst, jij redigeert dat tot een goede tekst. Maar om goede resultaten te boeken met AI, moet je wel de kunst van prompt engineering verstaan. Met welke prompts krijg je goede output? Zes tips van Ben Verhoeven.

1. Zet voorbeelden in je prompt

Voorbeelden helpen om duidelijker te maken wat voor tekst je voor ogen staat. Stel, je wilt dat ChatGPT een titels suggereert voor een lezing. Neem dan in je prompt een aantal voorbeelden op van titels van jouw eerdere lezingen binnen hetzelfde vakgebied. ChatGPT komt dan met betere suggesties die aansluiten bij jouw schrijfstijl.

2. Benoem de rol die AI moet aannemen

De resultaten worden ook sterker als je ChatGPT een specifieke rol geeft. Bijvoorbeeld: Je bent een wereldexpert in wetenschapscommunicatie met een bewezen track record in het verzinnen van sterke titels voor je lezingen. Zo komt de tool met betere suggesties dan wanneer je de rol achterwege laat.

3. Vraag om redeneerstappen

ChatGPT heeft de neiging om direct met een antwoord te komen, en dat kan best eens een overhaast antwoord te zijn. Vraag daarom om stap voor stap te komen tot output waar beter over is ‘nagedacht’ .Bijvoorbeeld: Leg stap voor stap uit hoe je tot het antwoord komt.

4. Schrijf getrapte instructies

Benoem de stappen die de tool moet doorlopen. Stel, een organisatie wil een gebouw vernoemen naar een wetenschapper. De prompt kan zijn: ‘1. Maak een lijst van goede, minder bekende wetenschappers, 2. Kies er twee en benoem redenen waarom ze bekender zouden moeten zijn, 3. Doe een suggestie: welke naam is geschikt om gebouw X naar te vernoemen.’

5. Leg denkstappen uit met voorbeelden

Je kunt ChatGPT ook helpen om op de gewenste manier te redeneren door niet alleen de denkstappen te benoemen in je prompt, maar ook daarbij voorbeelden van de gewenste redeneringen als informatie vooraf te geven.

6. Ga in dialoog met ChatGPT

Gebruik de tool als sparringpartner: laat ChatGPT vragen beantwoorden en jou vragen stellen. Bijvoorbeeld: ‘Je bent een expert X met een bewezen track record in onderwerp X. Jouw taak is Y,  en je moet mij ideeën geven voor een nieuwe blog. Snap je wat ik zeg?’

 

Wat kan ChatGPT nog meer voor je doen?

  • Laat een concepttekst herschrijven naar andere genres of stijlen, van David Attenborough-stijl tot raptekst of Disneyverhaal.
  • Laat ChatGPT een pdf lezen en samenvatten.
  • Laat jargon of moeilijke woorden identificeren in een tekst en uitleggen.
  • Laat de tool belangrijke quotes halen uit vergaderverslagen.
  • Laat op basis van notities een socialemediapost/persbericht/blog schrijven.

 

Jouw ChatGPT-gegenereerde tekst laten checken door een menselijke tekstprofessional?

Onze tekstredacteurs kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op en profiteer van de kritische blik van onze (menselijke) redacteurs.

Auteur: Eric Tiggeler

Als redacteur helpt Eric de klanten van het Taalcentrum-VU aan vonkende, kraakheldere teksten. En als cursusontwikkelaar maakt hij onze communicatietrainingen op maat ...

Meer over Eric
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
836