'Wat doe jij eigenlijk voor werk?' Als tekstredacteur heb je op feestjes geen spannend verhaal. Je redt geen mensen, geen economieën, je redt teksten. Je maakt wazige gemeentebrieven glashelder, je zorgt ervoor dat de lezers van pensioenbrochures haarfijn snappen wat een beschikbarepremieregeling is. Nuttig werk, maar probeer het maar eens uit te leggen zonder dat je gesprekspartner bij je tweede zin wegdommelt. Werk met taal is niet zo gemakkelijk in woorden uit te leggen.
Het is afgezaagd, maar soms zegt een afbeelding meer dan woorden. Het onderstaande linkerplaatje bijvoorbeeld. Kijk maar eens wat je daarin ziet. Let op: antwoorden met het woord vlek erin rekenen we niet goed. En vergelijk nu jouw antwoord eens met het rechterplaatje. Juist: een koe!
Dat is wat een redacteur doet
Eigenlijk laat het verschil tussen plaatje één en twee precies zien wat je als tekstredacteur doet. Het eerste plaatje is de tekst die we van onze opdrachtgever krijgen. Een eerste versie van een brief, rapport of brochure. Alles staat erin, de inhoud klopt. Maar voor wie niet thuis is in het onderwerp, is het zoeken naar de lijn.
Als redacteur maak je die lijn zichtbaar. Je zorgt ervoor dat de boodschap eruitspringt, je zet alinea’s en koppen op de juiste plaats, je maakt de tekst overzichtelijker en samenhangender. Het resultaat: zelfde boodschap, maar direct duidelijk voor elke lezer. Zonder moeite, zonder zoekwerk.
Lijntjes om de koe
Misschien moet ik deze twee plaatjes maar in mijn binnenzak bewaren voor het volgende feestje.
'Wat doe jij eigenlijk voor werk?'
'Ik trek de lijntjes om de koe.'