VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

Inclusief schrijven

Inclusief schrijven: bereik iedereen met de juiste woorden

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Tips uit de presentatie van Claudia Ruigendijk

Taal is gekleurd en beïnvloedt hoe we naar de wereld kijken. Als we streven naar een inclusieve samenleving, is het goed om je daar bewust van zijn. Hoe zorg je ervoor dat zo veel mogelijk mensen zich aangesproken voelen door jouw teksten? Tips van Claudia Ruigendijk.

Schrijf genderbewust

Vaak is het goed mogelijk om woorden te gebruiken waarmee je iedereen aanspreekt, ongeacht genderidentiteit. Bijvoorbeeld zo:

  • Gebruik neutrale termen als je naar mensen verwijst. Niet luizenmoeder maar luizenouder, niet verpleegster maar verpleegkundige, niet uw echtgenote maar uw partner.
  • Spreek je mensen aan en wil je Beste meneer of mevrouw vermijden? Gebruik dan beroeps-, functie- of rolbenamingen. Bijvoorbeeld: Beste reizigers, Beste lezers, Geacht raadslid.
  • Verwijs je naar personen en wil je hij/zij vermijden? Dan kun je u/je Dus niet: De kandidaat kan zijn inschrijving intrekken tot ... Maar: Je kunt je inschrijving intrekken tot ... Of gebruik het meervoud: Kandidaten kunnen hun inschrijving intrekken tot ...

Schrijf inclusief

Inclusief schrijven is breder dan genderbewust schrijven. Inclusieve taal behandelt iedereen als gelijkwaardig, los van leeftijd, sociaaleconomische status, culturele achtergrond enzovoort. Voorkom dat je met jouw woordkeus mensen in een hokje plaatst:

  • Gebruik termen die neutraal en respectvol zijn, zoals mensen met een visuele beperking in plaats van blinden. Of diverse wijk in plaats van achterstandswijk
  • Vermijd onnodige beschrijvingen van herkomst, status of achtergrond. Denk aan migrant, kansarm, werkloos. Kies neutrale woorden of laat de beschrijving weg, als die niet relevant is.

Toegankelijke taal is inclusieve taal

Inclusiviteit heeft ook te maken met de toegankelijkheid van je taal. Zorg dat jouw teksten toegankelijk zijn voor een breed publiek. Mik op B1-niveau: korte zinnen, makkelijke woorden, concrete taal zonder overbodig vakjargon en zonder dubbelzinnigheden.

Genderneutrale en inclusieve teksten

Wil je je genderneutrale teksten laten redigeren? Neem vrijblijvend contact met ons op en profiteer van de kritische blik van onze redacteurs. Of ga zelf aan de slag met inclusief schrijven met onze op maat gemaakte workshop

Auteur: Eric Tiggeler

Als redacteur helpt Eric de klanten van het Taalcentrum-VU aan vonkende, kraakheldere teksten. En als cursusontwikkelaar maakt hij onze communicatietrainingen op maat ...

Meer over Eric
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
834