VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

Ongewenst intiem

Ongewenst intiem

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Onze Taalcolumnisten Anne Boerrigter en Eric Tiggeler discussiëren in elke CNTXT over een taalgerelateerd onderwerp. In de derde editie van dit blad hebben ze het over intieme teksten.

 

ET: Collega Boerrigter, zeg er ook eens wat van! Een verleidelijke site. Teksten die de lezers raken. Wat is daar mis mee?

AB: (Pakt goudschaaltje.) Prima in orde, volgens mij. Hoezo?

ET: Deze twee frasen heeft mijn geliefde opdrachtgever zojuist uit mijn liefdevol bij elkaar gebroede tekstconceptjes geknikkerd. ‘Te intiem.’ ‘Verkeerde associaties.’

AB: Echt? Mijn opdrachtgever wilde de juiste snaar raken graag verwijderd hebben, wegens ‘te emotioneel’. En koelbloedig moest geschrapt wegens ‘te crimineel’. Vermoed nu het bestaan van een onzichtbaar emotiecontinuüm vol woorden, waarvan iedereen op de hoogte is behalve ik.

ET: Er is weinig zo onpeilbaar als het menselijk gevoel. Zodra woorden onvoldoende koel, nuchter en zakelijk zijn, gaan bij sommigen alle alarmbellen af. Attention: emotion alert!

AB: Wat opvallend is in een tijd waarin bedrijven graag ‘menselijk’ en ‘persoonlijk’ willen zijn. En willen afstappen van de uitwisselbare corporate prietpraat over dynamische, snelgroeiende organisaties die met marktgerichte expertise resulteren in meerwaarde.

ET: Dan zou je denken: geef het gevoelswoord de ruimte. Open je innerlijke dictionaire.

AB: De spirit wat opzwepen en de gevoelstemperatuur opstoken met woorden als raken, jij, jou, binden en dichtbij.

ET: Binden? Kijk, daar gaan we toch alweer. Dat woord overschrijdt de onzichtbare grenslijn van míjn emotiecontinuüm. Teamleiders die hun mensen willen binden. Bedrijven die zo dicht mogelijk bij hun klanten staan. Iiieeeuw! Hou die touwen bij je en zet een stapje terug, zou ik zeggen. Ook mijn taalgevoel heeft een kwetsbare personal space.

AB: Ik las in een niet nader te noemen gevoelig boek dat het belangrijk is om je pas kwetsbaar op te stellen als de relatie met de ander dat kan dragen. Misschien geldt dat ook wel voor tekst. Eerst een relatie opbouwen met je lezer. Pas dan met de billen bloot. Als je dat überhaupt wilt.

ET: Waarbij het aftasten blijft … eh, waarbij je voorzichtig moet blijven. De opdracht aan de moderne tekstschrijver: de afstand tot de lezer verkleinen, zonder dat je hem grensoverschrijdend op de huid kruipt. Van intiem naar intimiderend is maar een kleine stap.

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

Meer over Eric
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo