VU-medewerker? Bekijk hier onze taaldiensten voor VU-medewerkers.

Speech schrijven

Tips voor een sterke speech: leer van de expert

Door Eric Tiggeler

Contact opnemen

Een goede speech schrijven vraagt om meer dan alleen mooie woorden. Hoe vertaal je beleid naar een overtuigend verhaal, dat mensen van begin tot eind boeit? Op LinkedIn deelt speechschrijver Job Slok wat hem helpt om overtuigende toespraken te schrijven. We zetten zijn belangrijkste tips voor je op een rij.

1. Ken je spreker én je publiek

De basis van een goede speech ligt in inlevingsvermogen. Bedenk wie de tekst gaat uitspreken: passen deze woorden bij die persoon? Maar het gaat niet alleen om wat de bewindspersoon wil zeggen, maar vooral ook om hoe het publiek de boodschap ontvangt. Stel je voor hoe de tekst wordt beluisterd of hoe de tekst later wordt gelezen.

2. Doe je huiswerk

Voordat je begint te schrijven, draait het om research. Je moet de inhoud van het beleid goed begrijpen én het kunnen vertalen: bedenk hoe je dat toegankelijk kunt maken voor het publiek. Zoek naar een haakje of concept dat de boodschap echt tot leven brengt.

3. Vind je focusplek

Of je nu thuis of op kantoor werkt, creëer een plek waar je in een flow kunt komen. Soms werkt een beetje druk van een naderende deadline als een stimulans om snel tot de kern te komen.

4. Blijf bij de inhoud

Een speech moet boeiend zijn, maar het is geen scherp, partijpolitiek verhaal. Blijf neutraal en schrijf speeches die stevig in de inhoud staan. Zoek naar de balans: wees niet alleen een ‘ambtenaar’, maar ook een journalist.

Auteur: Eric Tiggeler

Maakt schrijftrainingen, redigeert teksten, schrijft taalboeken en -blogs. Wordt taalgoeroe genoemd, maar leert gelukkig nog elke dag iets nieuws.

Meer over Eric
certificaat1
certificaat1
certificaat2
certificaat3
certificaat5
crkbo
831