Ga je voor het eerst een posterpresentatie geven op een vakgroepsbijeenkomst, symposium of congres? Geen stress. Onze academische trainer Laetis Kuipers helpt je op weg. Laetis geeft trainingen aan onderzoekers, op het gebied van presenteren en academische schrijfvaardigheid.
7 tips voor je eerste posterpresentatie:
1. Doelgroep en boodschap
Bereid je goed voor. Wie komen er naar mijn poster kijken? Wat weet mijn publiek, en wat weten ze niet? Wat moeten ze per se weten, en hoe kan ik ze dat vertellen?
2. De kunst van het weglaten
Vermijd een overdaad aan informatie en details, of zoals Goethe het ooit verwoordde: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”.
3. Beelden zeggen meer dan duizend woorden
Posters zijn een visueel communicatiemiddel: probeer de kern van je boodschap zoveel mogelijk in beelden uit te drukken. Plaatjes, foto’s, figuren en overzichtstabellen doen het vaak goed.
4. Less is More
Beperk de hoeveelheid lopende tekst: niets is vervelender dan je neus op een poster te moeten drukken om uitgeschreven alinea’s te lezen. Gebruik bullet points. Kort en krachtig. Overzichtelijk.
5. Stijl
Volg de huisstijl van je vakgroep of onderzoeksgroep en zorg ervoor dat de lay-out van je poster geen rommelig beeld geeft. Bedenk dat je publiek van links naar rechts en van boven naar beneden leest.
6. Inspiratie
Analyseer posters van anderen: wat maakt ze goed of minder goed? Kijk ook naar het gebruik van kleur (inclusief wit), lettertype en -grootte, positie en formaat van afbeeldingen.
7. Taalgebruik
Vermijd taal- en spelfouten: kleine fautjes tast geloofwaardigheit aan.
Zelf of met je onderzoeksgroep aan de slag met het verbeteren van je wetenschappelijke (poster)presentaties?
Bekijk dan eens de training Taalcentrum-VU | Presenteer en pitch je onderzoek in het Engels of neem contact met ons op over de mogelijkheden.