Wil je graag een training bij ons volgen, maar kun je de kosten zelf moeilijk opbrengen? Met het verdwijnen van de STAP-regeling verdwijnt er voor veel werknemers, werkzoekenden, en zelfstandigen een laagdrempelige subsidiemogelijkheid voor bijscholing. Welke financieringsmogelijkheden blijven er nu over? We zetten ze graag voor je op een rij.
1. Opleidingsbudget via je werkgever
Veel werkgevers bieden hun werknemers een (jaarlijks) opleidingsbudget aan voor persoonlijke ontwikkeling/bijscholing. Check je arbeidscontract of -voorwaarden. Is dat (nog) niet het geval, bespreek je wensen dan met je werkgever. Jouw bijscholing is immers ook in diens belang.
2. Zoek andere financiering door de overheid
Kom je er niet uit met je werkgever? Of heb je geen werkgever? Kijk dan eens op het leeroverzicht van opleidingen en financiële regelingen, een initiatief van de ministeries van OCW, SZW, sociale partners en onderwijskoepels. Vul jouw situatie in en je krijgt een overzicht van de verschillende financieringsmogelijkheden (beurs, subsidie, lening etc.). Het zijn er bijna 300: elke regeling is voor een specifieke doelgroep met specifieke voorwaarden.
Bekende subsidieregelingen zijn:
- Opleidingsfondsen van sectoren/branches: deze subsidies variëren per sector/branche. Neem contact op met het opleidingsfonds binnen jouw sector/branche voor meer informatie: O&O-fondsen. Voor ambtenaren is er bijvoorbeeld de Scholingsregeling Blik Vooruit - Stichting A+O fonds Rijk.
- Voor kleine en middelgrote ondernemers (mkb): Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM-regeling): deze regeling biedt ondernemers financiële ondersteuning voor activiteiten gericht op het versterken van de leercultuur, het bevorderen van loopbaanontwikkeling en het beter benutten van de vaardigheden van medewerkers (let op: dus niet voor directe opleidingskosten).
- Voor professionals in de culturele en creatieve sector: medefinanciering voor je Permanente Professionele Ontwikkeling
- Voor uitzendbureaus/uitzendkrachten: de scholingsvouchers van Doorzaam
- Voor (aspirant)uitzendkrachten die het Nederlands nog niet goed beheersen: Nederlands Taalbudget - Doorzaam
Opties voor persoonlijke lening/aftrekbare studiekosten:
- Persoonlijke lening om te leren via DUO voor iedereen tot 56 jaar tegen gunstige voorwaarden: Levenlanglerenkrediet - DUO
- Belastingvoordeel zakelijke studiekosten voor ondernemers: alleen om jouw bestaande vakkennis op peil te houden, niet voor nieuwe kennis, een subtiel verschil (laat je adviseren over het verschil in jouw situatie).
Vind je geen passende financieringsmogelijkheid? Misschien zit er via het leeroverzicht een optie voor je werkgever bij, waar zowel jij zelf als collega’s iets aan hebben.
3. Geen geld, wel trainingsbehoefte? Collega’s united!
Gooi het balletje eens op in je team: wie willen er nog meer hun taalvaardigheid opfrissen? Vraag een groepstraining op maat aan; al onze trainingen voor individuele deelnemers zijn ook verkrijgbaar als incompanytraining. De kosten per deelnemer zijn dan een stuk lager én jullie krijgen een maatwerktraining die is toegesneden op jullie specifieke werkpraktijk: met oefeningen en voorbeelden gebaseerd op jullie eigen inbreng. Teambuilding/onboarding gratis inbegrepen. Laat je adviseren door onze accountmanagers via info@taalcentrum-vu.nl of bel naar 020 - 244 3400.