Onderzoekers zijn vaak ervaren schrijvers, maar toch zijn onderzoeksrapporten niet altijd helder en toegankelijk. Dat komt door de kennisvoorsprong die je hebt als expert: die maakt het soms lastig om jouw bevindingen te vertalen voor een breder publiek. In de training Heldere onderzoeksrapporten schrijven leren onderzoekers om de stap naar de lezer beter te zetten: samen met de trainer ontwikkelen ze strategieën om hun wetenschappelijke teksten zo toegankelijk mogelijk te maken.
Sinds 2021 verzorgt Taalcentrum-VU de training Heldere onderzoeksrapporten schrijven voor onderzoekers van de unit Mobility & Built Environment van TNO. Deze unit richt zich primair op het thema duurzame leefomgeving, inclusief gebouwen, infrastructuur en mobiliteit. Vanaf 2024 is de training opgenomen in het TNO-brede opleidingsaanbod.
De aanpak: in drie sessies onderzoeksrapporten verbeteren
In de training staan de eigen rapporten van onderzoekers centraal. De cursisten, variërend van junior tot senior ervaringsniveau, werken in drie sessies aan de verbetering van hun onderzoeksrapport. Samen met de trainer komen ze tot antwoorden op belangrijke vragen bij het schrijven: ‘wat wil ik dat mijn lezer door dit rapport te weten komt’, ‘voor welke keuzes stel ik mijn lezer’, ‘wat beveel ik mijn lezer aan’? Het antwoord op die vragen is een goede leidraad om hun rapporten toegankelijker te maken voor hun lezers. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een duidelijke structuur en voor heldere taal, zonder ingewikkelde zinnen of jargon.
Joint venture van expertise
De training is een mooi voorbeeld van een joint venture: de expertise van de TNO-onderzoekers komt samen met de expertise van de Taalcentrum-VU-trainer. Begeleid door de trainer discussiëren de cursisten over belangrijke keuzes waar onderzoekers voor komen te staan. Zoals: hoe zorg je ervoor dat de conclusie uit je rapport goed aansluit bij de centrale vraag?
Onze ervaring is dat deze aanpak uitstekend werkt: onderzoekers zijn erg betrokken bij hun rapport en alle keuzes die ze moeten maken. De training biedt ze een waardevolle gelegenheid om met elkaar alle talige aspecten van hun werk te bespreken. Dat zijn onderwerpen die in de dagelijkse praktijk vrijwel nooit expliciet aan de orde komen. Op die manier maken we tijdens de training samen een kwaliteitsslag: de onderzoekers ondersteunen elkaar bij het maken van de juiste keuzes, de trainer adviseert en begeleidt het proces.
Eline Lankhuijzen, manager Talent Development: ‘Deze training werd zo goed ontvangen binnen de unit MBE dat er al gauw animo ontstond in de andere units van TNO. Een logische keuze dus om deze training TNO-breed aan te gaan bieden’
Ook de samenleving bereiken met jouw onderzoek?
Bekijk de training Journalistiek schrijven voor onderzoekers of overleg met een van onze accountmanagers en laat je informeren. Neem contact met ons op via trainingen@taalcentrum-vu.nl of bel naar 020 - 244 3400.