Hoofdlettergebruik bij feestdagen kan nogal eens voor verwarring zorgen. Want is het nou Kerst of kerst? We leggen het uit in deze taaltip.
Kerst met een hoofdletter?
De namen van feestdagen en feesten krijgen altijd een hoofdletter, tenzij het een informele benaming is. Kerst is een informele benaming van Kerstmis. Je schrijft kerst dus met een kleine letter. Kerstmis daarentegen is de officiële naam van het feest en schrijf je wel met een hoofdletter.
Tegenwoordig komen we ook steeds vaker Kerst (met hoofdletter dus) tegen. Deze afwijkende schrijfwijze wordt bijvoorbeeld gebruikt door de NOS, de Volkskrant en NRC.
Hoofdletterregels feestdagen
De regel is dus: officiële benamingen van feestdagen en feesten? Dan een hoofdletter. Samenstellingen of afleidingen van het woord krijgen een kleine letter. Zo schrijven we eerste kerstdag en tweede kerstdag met een kleine letter. Ook kerstavond, kerstochtend, kerstontbijt krijgen geen hoofdletter.
Nieuwjaarsdag zonder hoofdletter
En hoe zit het dan met nieuwjaarsdag? Dat is een samenstelling, dus dat woord schrijven we met een kleine letter. De naam van het feest is namelijk Nieuwjaar; alleen dat krijgt een hoofdletter. Oud en nieuw, oudejaarsavond en nieuwjaarsreceptie krijgen geen hoofdletter.
Met het onderstaande overzicht schrijf jij de komende feestdagen in ieder geval foutloos.
Met hoofdletter | Zonder hoofdletter |
Kerstmis | tweede kerstdag, kerst, kerstavond |
Nieuwjaar | oud en nieuw, nieuwjaarsreceptie, nieuwjaarsdag |
Cursus Correct Nederlands
Wil jij je spelling verder opfrissen? Volg onze eendaagse workshop Correct Nederlands.